torsdag den 13. september 2007

Fremstilling af HCL-gas

Teoridelen

Når man tager vandfrit Natriumhydrogensulfat (NaHSO4) og
Natriumchlorid (NaCl) og varmer det op sker følgende:

Na+ + Na+H+SO4--=> H+Cl- + Na+2SO4--
Nede i urinposen dannes syre-gas (H+Cl-) og en
syre-rest (Na+2SO4--)


Tegning/illustration af forsøgets opstilling



til forsøget skal man bruge:

Kemikalier:
NaHSO4, vandfrit natriumhydrogensulfat
NaCl, natriumchlorid (kogesalt)

Udstyr
Bægerglas 100 ml
Urinpose
Alm. reagentsglas
Prop m. hul
Stativ m. holder
Gasbrænder
Tændstikker
Filterpapir

Først tog vi 4 teskefulde natriumhydrogensulfat op på et stykke filterpapir og helte det ned i reagentsglasset. Så tog vi 2 skefulde natriumchlorid op på filterpapiret puttede det i reagentsglasset og blandede det sammen

Så byggede vi en opstilling, hvor vi tog reagentsglasset satte proppen, med hul i, i. I det hul satte vi så urinposen fast. Så satte vi reagentsglasset skråt fast i stativet og satte gasbrænderen under.

Da vi var færdige med at lave opstillingen varmede vi lige så stille blandingen op til urinposen er halvtfuldt med gas, så fjernede vi gasbrænderen og slukkede for den.

Derefter lukkede vi urinposen, ved at ’knække’ slangen og sætte en blå prop på. Så skyndte vi at tage proppen ud af reagensglasset.
Det vi nu havde i urinposen var HCl-gas.

Konklusionen

Det er muligt at fremstille HCl-gas ud fra opvarmning af en blanding af natriumhydrogensulfat og natriumchlorid, men de reagerer først, når de bliver opvarmet.

Indledning

Vi fremstillede en HCl-gas, som vi derefter lavede til saltsyre. Den saltsyre lavede vi så en elektrolyse af og fik Hydrogen og Chlor gas. Derefter påviste vi H+-ionen i saltsyren. Ved at tage et stykke indikatorpapir, fugtet med saltvand, afsætte en lille plet saltsyre på midten og til sidst sætte strøm igennem kunne vi se at pletten gik mod minus, og derved påvise H+-ioner.

Syre, baser og salte


Syrer, baser og salte
Lea og Mette 9.a