onsdag den 7. november 2007

Magnesium i syre

Indledning

Vi havde emnet syrer, baser og salte og har arbejdet med et forsøg hvor vi putter noget metal i syre og derefter ser det ætse.

Teoridelen

Når man tager de fire syrer og putter noget magnesium i, begynder det lige så stille at opløse det og op af alle reagensglassene bobler H+’er op. De stærkeste syrer gik kom der flest bobler op fra, for de kan afgive flest H+-ioner.

Tegning/illustration af forsøgets opstilling

Til forsøget skal bruges:


Udstyr:

Reagensglasstativ
5 reagensglas
Tændstikker
Magnesium, Mg
Træpind
Sikkerhedsbriller

Kemikalier:

Saltsyre, HCl, 1 M
Svovlsyre, H2SO4, 1 M
Oxalsyre, 1 M
Citronsyre, 1 M
Eddikesyre, 1 M

Vi hældte ca. 10 ml af hver syre ned i hver sit reagensglas. Derefter puttede vi et stykke magnesium, på ca. 4 cm ned i hver af syrerne. Efter et stykke tid begyndte det at boble op fra glassene, flest bobler kom der fra glasset med saltsyren (HCl) og mindst bobler kom der fra glasset med eddikesyren.
Til sidst undersøgte vi hvilken gas der kom op fra glassene. Ved at stikke en brændende træpind ind over kunne vi høre det sagde ’puff’, og derved viste vi det var brint der kom op fra reagensglassene.

Konklusion

Ved dette forsøg kan vi konkludere at når vi kommer et stykke magnesium ned i en syre vil den begynde at ætse og det vil lige så stille begynde at boble op fra det. Desto stærkere syren er, desto stærkere går opløsningen af syren (og jo flere bobler kommer der op)